fbpx
KNJIGA ZA POSTMODERNU
11/03/2013
Uvod
29/06/2020

Ova knjiga nije objavljena s ciljem da otkrije postojanje greha, patnje i bede u ovom svetu. To je svima dobro poznato. Ova knjiga nije objavljena da prikaže nepomirljivu borbu između tame i svetlosti, greha i pravednosti, zla i dobra, smrti i života. Duboko u svom srcu to već znamo, znamo da i sami učestvujemo u tom sukobu.

Koja su velika načela predmet sukoba? Koliko će trajati? Kako će se završiti? Hoće li Zemlja nestati u dubini ledene, večne noći bez Sunca, kao što tvrde pojedini naučnici? Ili je pred njom neka bolja budućnost, blistava od svetlosti života, topla od večne Božje ljubavi?

Da pitanja učinimo bliskim sebi: Kako se ovaj sukob u mom srcu, ova borba između sebičnosti, koja mi se nameće, i ljubavi koja iz mene zrači, može završiti pobedom dobra, završiti za svu večnost? Šta o tome govori Biblija? Kako Bog može da nam odgovori na to pitanje, koje ima večnu važnost za svaku dušu?

Nedoumice slične ovima navaljuju sa svih strana. One se uporno uzdižu iz dubine našeg srca. Zahtevaju određene odgovore.

Bog, koji nam je usadio čežnju za nečim boljim, probudio želju da upoznamo istinu, i neće uskratiti odgovore nijednome od nas, neće nam oduzeti pravo da raspolažemo neophodnim znanjem; jer »Gospod, Gospod, ne čini ništa ne otkrivši tajne svoje slugama svojim, prorocima.«

Zato je, dragi čitaoci, cilj ove knjige, da pomogne namučenoj duši da pronađe dobro rešenje za sve ove probleme. Knjiga je potekla iz pera autora koji je doživeo i utvrdio da je Bog dobar i koji u razgovoru sa Bogom i proučavanjem Njegove Reči otkriva da se Gospodnje tajne pokazuju onima koji se boje Boga i da će On samo takvima otkriti svoj zavet.

Da bismo bolje shvatili osnovu ovog velikog sukoba, koji je prožeo život celog svemira, pisac ga je prikazao oslanjajući se na velike, stvarne događaje koji su se razvijali tokom poslednjih dvadeset stoleća.

Knjiga započinje tragičnim poslednjim prizorima iz istorije Jerusalima, grada Božjih izabranika, koji su odbili da prihvate Čoveka sa Golgote, iako je došao da im ponudi spasenje. Polazeći od tih događaja, i putujući dugim razvojnim putem naroda, knjiga ukazuje na progonstva Božje dece tokom prvih stoleća, na veliki otpad koji je nastao u Njegovoj Crkvi, na veliko i opšte probuđenje u doba reformacije, kada su jasno izražena pojedina velika načela ovog sukoba, na strašnu lekciju koju je ostavila Francuska svojim odbacivanjem načela pravednosti, na oživljavanje i uzdizanje Pisma, na njegov blagotvorni, spasonosni uticaj, na versko buđenje koje će nastati tokom poslednjih dana; na oslobađanje sjajnog vrela Božje Reči, s njegovim prekrasnim otkrivenjima svetlosti i znanja koja će suzbiti zlokobne prodore svih zabluda tame.

Sadašnji preteći sukob oko životnih načela, sukob u kome niko ne može ostati neutralan, predstavljen je jednostavno, blistavo, snažno.

I na kraju, reč je o večnoj, slavnoj pobedi dobra nad zlom, istine nad zabludom, svetlosti nad tamom, radosti nad tugom, nade nad očajanjem, slave nad sramotom, života nad smrću, večne, napaćene ljubavi nad osvetničkom silom mržnje.

Ranija izdanja ove knjige dovela su srca mnogih duša pravom Pastiru; molitva je izdavača da i ovo izdanje donese još bogatije, večne, dobre plodove.

Izdavači